29 Mart 2008 Cumartesi

RÜMELİ FENERİ BOMBALANDI!!!

Yazan: İbrahim Balcı
Dün gece beklenmedik bir olay meydana geldi ve Rus Donanması Rumeli Fener ile Anadolu Feneri'ni bombaladı!

5 muharebe gemisi, 2 kravazör, 10 muhrip ve 5 mayın tarama gemisinden oluşan Rus kuvvetlerine deniz uçakları da eşlik etti.

Rus donanmasının Boğaz açığında görünmesi üzerine köyü terk eden halk ormanlık alana kaçtığından can kaybı olmadı. Fakat pek çok ev ve dükkân tahrip olduğu için zarar gördü.

28 Mart 1915 günü saat 10.40 da boğaz ağzına kadar gelen Rus donanması her hangi bir ikaz da bulunmadan Rumelifeneri, Anadolu Feneri ve Elmastepe'yi bombaladı. Bir saat süre ile devam eden bombalama sonunda128 bomba atıldı. Bombalamadan sonra Amiral Eberhard deniz kuvvetlerini kutladı. Sükûn avdet ettikten sonra halk evlerine döndü (Bkz: Hedef Şehir İstanbul. Çanakkale Geçildi mi? Yazan: Mustafa Selçuk)

Birinci Dünya Savaşı bütün hızı ile devam ediyordu. Çanakkale de Türk Ordusu inanılmazı başarıyor itilaf devlerinin boğazı geçmesine izin vermiyordu. Düşmanı Çanakkale Boğazı'ndan içeri sokmayan Türk Ordusu, Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal'in yönetimi altında harikalar yaratırken, savaş masa başında kaybediliyordu. Böyle olunca da düşman orduları savaş yaparak geçemediği Çanakkale boğazından bu kez, etrafı seyrederek geçiyor ve İstanbul'u işgal ediyordu. Bu işgali diğer şehirlerin işgali izliyordu. Bu kadarla yetinilmiyor, "Hasta Adamın" öldürülmesi için çalışmalar devam ettiriliyor ve yerli işbirlikçilerin de gayretleri sonucu önce Mondros (1918) ve sonra da Sevr (1920) Antlaşması imzalanarak, ihtilaf devletleri tarafından ülkenin işgali gerçekleştiriliyordu.

Çanakkale'de yoğun çarpışmalar olurken, Ruslar da fırsatı elden kaçırmak istemiyor ve Karadeniz'deki donanması ile Türkiye karasularına giriyor ve sahil şeridindeki köy, kasaba ve şehirleri bombalıyordu.

Bombalamadan Rumelifeneri, Garipçe, Sarıyer, Beykoz, Anadolu Feneri, Rıva ve Şile gibi yerleşim yerleri nasibini alıyordu. Rus donanmasının Sarıyer ve Beykoz ilçesi sahillerini bombalamaları 1915 yılının aralık ayına kadar aralıklı olarak devam etti.

Günü yaşayalım derken, dünü unutmamamız için Rumelifeneri'nin bombalanma olayını yazdım. Bombalama olayı sekiz dokuz ay süre ile aralıklı olarak devam etti. Bu süre içinde neler olduğu konusunda bilgi aktarımını devam ettireceğim.

İbrahim BALCI
29.03.2009