22 Ocak 2009 Perşembe

DERSAADET’İN SALFİYE SEMTİ SARIYER

Sarıyer Belediye Başkanlığı Kültür Hizmeti olarak ”Dersaadet’in Sayfiye Semti SARIYER” ismini taşıyan bir kitap yayınladı. Elime geçti, inceledim, çok beğendiğimi söylemek isterim.

Kitabın kapak dizaynı mükemmelden güzel. Daha iyisi olamaz mı diye sorulabilir belki ama, ben de zor derim. Zira kapak dizaynının iyi olabilmesi için her şey düşünülmüş. Mizanpajının da kusursuz olduğu ifade etmek isterim.

Kitabın metin kısmına gelince fazla söze gerek yok; Başkan Yusuf Tülün önsöz yazısında özet yaparak, dünkü Sarıyer’i bugünlere taşıyor. Dün ve bugünü Sarıyerlilere birlikte yaşatabilmek için de kitabın hazırlanmasının gerekliliğini ortaya koyuyor.

Sarıyer’in semt semt tanıtımında ise tam isabet var. Çünkü Sarıyer ile ilgili hemen hemen gerekli tüm literatür taranarak hazırlanmış. Fotoğrafın olmadığı dönemlerde gravürden yararlanılarak resimleme tarihinin derinliklerine inilmiş, sonra da en eski Boğaziçi fotoğrafları taranarak nostalji yolculuğuna çıkılmıştır.

Her mükemmelin de bir kusuru olur! Bunu da belirmek isterim. Yapılanı yerme anlamında söylemiyorum. Güzel fotoğrafların semt ve isim olarak değerlendirilmesinde daha itina gösterilebilirdi. Bunu da hazırlayan ekibin düşünmesi gerekirdi. Örneğin; bir Yenimahalle fotoğrafı Yeniköy; Çayırbaşı’yı Büyükdere’de bir köy; Orta Çeşmeyi (Salih Paşa çeşmesi) Büyükdere’de bir çeşme, Kefeliköy Dalyanı Sarıyer olarak gösterilmiş!

Bu kadar güzel bir eserin içinde bir kaç kusur; eserin güzelliğini, değerini yok etmez; ona gölge düşürmez. Olsa olsa bir sonraki baskısında hataların düzeltilmesine dikkat çeker!

Sarıyer Belediye’mizin kültür hizmetleri kuşkusuz devam edecektir, etmelidir. Sarıyer hakkında yazılı pek çok eser olmalı; Sarıyer tüm yönleri taranmak suretiyle kültür hizmeti olarak kitaplaştırılmalıdır. Sarıyer ile ilgili tüm belgeler tespit edilerek ortaya konulmalı, arşivlenmelidir. Bütün bunlar belediyemizin asli görevlerinden olmalı; yazarlar, araştırmacılar, bilhassa Sarıyer konusunda teşvik edilmelidir.

M. İhsan Yalçın’ın döneminde yayınlanan “SARIYER”, kitabından sonra ikinci Yusuf Tülün döneminde yayınlanan “Dersaadet’in Sayfiye Semti SARIYER” kitabı gerçekten başvurulacak eserlerdir.

Böyle bir eseri Sarıyer’imize kazandıranları kutluyorum.

İbrahim BALCI

20.01.2009

KALYONCU PAŞA MI? YOK BE!


Sarıyer bereketli toprakların ve bereketli tatlı ve tuzlu suların bulunduğu bir yerdir. Berrak denizinden çıkan balığının lezzetinin üzerinde bir başka balık lezzeti düşünülemez. Deniz mahsulünün en iyisi Sarıyer'dedir.

Sarıyer'in her köşesinden fışkıran memba suyunun da üzerine su yoktur. Hünkar suyu, Neşet suyu, Çırçır suyu, Kestane suyu, Kanlıkavak suyu, Başlısu, İmamsuyu, Atay suyu, Kamerica suyu, Kumdöken suyu, Cendere suyu, Kocataş suyu, Ali Bey suyu, Ağa suyu!
Say sayabildiğin kadar! Her biri birbirinden nefis kaynak sularıdır.

Sarıyer'in bereketli topraklarından her şey fışkırır. Ana rahminden Türkiye'nin en şöhretli futbolcuları dünyaya merhaba der Cemil Turan gibi! En güçlü yöneticiler atar kendilerini dışarı Eyüp Odabaşı gibi, Baba Kenan gibi, Nazım Özbay gibi!

Sarıyer o kadar bereketli topraklara sahiptir ki; bu topraklar üzerinde yaşamak için Türkiye'nin değişik yörelerinin en zengin ve entelektüelleri koşar gelir yurt edinilirler!

Sarıyer o kadar bereketli topraklara sahiptir ki; ülke savunması dendiği zaman akla gelen askerlerini kimse gözardı edemez! Vatan savunmasında en öndedir; askere düğünle şölenle gider, ne kadar çabuk bitti askerlik der, üzgün döner! Tabii dönmeyenler de olur. Bakınız Sarıyer'in her mezarlığında birkaç PKK şehidi Sarıyerli genç vardır!

Sarıyer o kadar bereketli topraklara sahiptir ki her meslekten en önemli insanları piyasaya sürebilmiş veya bağrından fışkırtabilmiştir. Askerlik mesleği dendiğinde de Sarıyer'in bereketli toprakları akla gelir! Kimler yetişmedi bu topraklardan. Mareşal Fevzi Çakmak (Kavaklı Fevzi) olarak isim alır. Dursun Fakih Sokaktaki Hakkı Paşa Konağındaki Özel Hayri İlkokulunda okuyarak feyiz almış, askerliğe adım attıktan sonra da başarıları arka arkaya gelerek Mareşal olmuştur. Allattin Paşa Sarıyerli'dir. Kenan Ekinci Paşa Yenimahallelidir. Kenan Esenkut Paşa Sarıyerlidir. Korg. Cemal Ergin Demirciköy'lüdür. E. Korg. Salih Paşa Sarıyerli/Uskumruköyl/Kefeliköy'lüdür. E. Korg. Fahrettin Belen Çayırbaşılı'dır. Pertev Naili Paşa Sarıyerlidir. Sapancalı Hakkı Paşa Sarıyerlidir. Avcı Mehmet Paşa Sarıyerlidir. E. Org. Fahrettin Altay Paşa Emirganlıdır. Ahmet Afif Paşa Yeniköylüdür. Eski Genel Kurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt Boyacıköy'lüdür!

Bu bereketli topraklardan yakından tanıdığım iki paşa görev başındadır. Onurları ile vatani görevlerini; omuzlarına yüklenen sorumlulukları yerine getirmeğe çalışıyorlar. İşte; Korg. Bekir Kalyoncu ve Tuğ. Amiral Cem Gürdeniz!

Çok yakından tanıdığım Korg. Bekir Kalyoncu Diyarbakır'da 7. Kolordu Kumandanı olarak hizmetine devam ediyor. Hem de en üstün performansı göstererek. Bu güne gelene kadar en üst sevide performans göstererek! Her terfi dönemini Sarıyerliler dört gözle bekliyor ve terfi aldıkça onunla kıvanç duyuyor, mutluluk denizinde yüzüyoruz.
Tuhaftır bir ERGENEKON olayı ortaya çıktı. Türkiye'yi sarıp sarmaladı. Haklı veya haksız; olur olmaz şekilde herkes suçlanıyor; önüne gelen konuşuyor; suçlu suçsuz ayrılmadan tüm değerlere saldırılıyor.

Şöyle veya böyle kenara çekilmesi gerekenlerin piyasa sürülmesi ülke adına üzücü! Adamın biri çıkıyor "Ben haham oldum, ben gayım" diyor, kullanıldığını saklamadan ağzına geldiği gibi konuşuyor, aklına gelen her ismi suçluyor. Üstelik ne demişse, kimi işaret etmişse üzerine gidiliyor! Yapılanlar tek yanlı basına servis ediliyor!

Türkiye üzerinde büyük oyunlar oynanıyor. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bir kenarda tutulması gereken İbrahim Şahin, itham edilerek, suçlanarak gözaltına alınıyor; tutuklanıyor. Bir dava ne kadar yayılırsa, o kadar uzar ve tafsar anlayışından hareket ederek aklına geleni o da söylüyor. Adını söylediklerinden biri de SARIYERLİ KORG. BEKİR KALYONCU PAŞA!

BEKİR KALYONCU PAŞA, İbrahim Şahin'e yeni kurulacak gizli bir birim için Müsteşarlık teklif etmiş! YOK BE! Çamur at izi kalsın değil mi bu! Düpe düz ne kadar adam içeri girerse; ne kadar çok sicili tertemiz subay ismi ortaya atılırsa, dava sulanır ve sonuçsuz kalır anlayışından başka bir şey değildir.

BEKİR PAŞA, KALYONCU KARDEŞİM; Sarıyerli yanlış yapmaz, hele askerse askerliğin gerektirdiği görevden başkasını asla yapmaz. Sana inanıyoruz!

Neşeli ol gam kederi terk et!

İbrahim BALCI
16.01.2009